„Poprawa gospodarki wodno-ściekowej w Gminie Łyse - Etap II”

DOBIEGŁA KOŃCA PRZEBUDOWA ULIC KRUPKI I LEŚNEJ W MIEJSCOWOŚCI ŁYSE

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
16 czerwca 2017

Wyłoniony w przeprowadzonym postępowaniu przetargowym wykonawca - Przedsiębiorstwo Robót Drogowo-Mostowych OSTRADA Sp. z o.o. z Ostrołęki z początkiem czerwca 2017 r. zakończył rozbudowę ulic Stanisława Krupki i Leśnej w miejscowości Łyse.

W wyniku przeprowadzonych prac istniejąca jezdnia na ulicy Krupki została poszerzona do 5,5m. Wykonane zostały nowe warstwy nawierzchni ulicy. Na poszczególnych odcinkach wybudowano chodniki o szerokości do 1,5 m, po jednej (odcinek od ul. Kościelnej do ronda) i obu stronach jezdni (odcinek od ronda do ul. Leśnej), powiązane sytuacyjnie i wysokościowo do chodników istniejących.

Na skrzyżowaniu ul. Krupki z drogą wojewódzką nr 645 powstała wyspa kanalizująca oraz przejścia dla pieszych. Dla zapewnienia dostępu z przebudowywanej drogi wykonano zjazdy na działki oraz drogi boczne. Do działek zabudowanych wykonane zostały zjazdy o nawierzchni z kostki betonowej, natomiast na drogi boczne o nawierzchni bitumicznej.

Na ulicy Leśnej wykonano frezowanie korekcyjne i ułożono nową warstwę ścieralną. Wybudowany został tu chodnik z krawężnikami i obrzeżami o szerokości 1,5 m po jednej stronie ulicy. Istniejący wcześniej chodnik oraz krawężniki i obrzeża po przeciwnej stronie pozostały w stanie niezmienionym.

Oznakowanie pionowe istniejące zostało zastąpione nowymi znakami, część znaków pionowych została zaadaptowana lub przesunięta.

W ramach zadania wybudowano również nowy parking przy Zespole Szkół Powiatowych w Łysych. Podczas budowy wykonano korektę odwodnienia. Skorygowano też konstrukcję nawierzchni na ulicy Krupki. Istniejący wcześniej parking został przebudowany na 26-ścio stanowiskowy, o nawierzchni z kostki betonowej z miejscami postojowymi prostopadłymi do ulicy Krupki. Przewidziane zostały tu również dwa miejsca postojowe dla osób niepełnosprawnych. Wzdłuż parkingu zaprojektowano chodnik o szerokości 2m wykonany z kostki betonowej i usytuowany w odległości około 2m od istniejącego ogrodzenia Zespołu Szkół.

Zadanie zostało zrealizowane przez Gminę Łyse w partnerstwie z Powiatem Ostrołęckim.

Całkowity koszt realizacji zadania wynosi 1.174.168 zł, z czego 607.534 zł stanowi dofinansowanie Powiatu Ostrołęckiego.

Galeria

  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie